Spread the love

 

 

Pozdravljeni,

Pošiljam vam povezavo do novega prispevka o tveganem in škodljivem pitju alkohola v času epidemije  https://www.sopa.si/tveganja-pitja-alkohola-v-casu-koronavirusa-in-kako-se-s-stresom-spoprijeti-na-zdrav-nacin/

Prispevek se nahaja na  prenovljeni SOPA spletni strani, kjer lahko najdete nekatere nove funkcije oz.vsebine (se bodo še nadgrajevale) npr.:

– nasveti v znakovnem jeziku https://www.sopa.si/nasveti-v-znakovnem-jeziku/

– audio vsebine https://www.sopa.si/audio-vsebine/

– možnost povečanja pisave na spletni strani

– barvne teme strani,…

Nekaj vas se mi je že odzvalo na mail, v katerem sem vas obvestila, da sem nazaj in hvala vam za to, bi pa vas prosila, da mi (ko boste utegnili) malo sporočite kako vam gre te dni… kako poteka delo pri vas v teh dneh…kaj opažate pri svojih pacientih/strankah glede tveganega in škodljivega pitja alkohola,…

Bi vas prosila samo za kratek odziv, če drugega ne, samo to, kako ste 🙂

Bodite lepo in bodite zdravi,

 

Jasmina

 

 

 

 

PROGRAM DELA 2020 s TERMINSKO MREŽO

 

Spoštovani člani društva!

 

Pred dobrim tednom si nobeden od nas ni mislil, da bomo tako hitro morali prekiniti srečanja naših skupin. Vsak zase ve, koliko mu pomenijo srečanja in kako zelo se potrebujemo. Tudi sedaj in še posebno sedaj, ko so pred nami zahtevni časi.

Želiva si, da ostanemo povezani in si med seboj pomagamo.

Marsikdo je po nekaj letih obiskovanja terapevtske skupine že prišel do neverjetnega spoznanja: KO BI SE MI NE ZGODILA TA TRAGEDIJA Z ALKOHOLOM, NE BI NIKOLI DOŽIVEL TOLIKO DOBREGA!

Morda bomo čez nekaj mesecev ali pa let lahko rekli tudi podobno za ta kaotični čas.

KONFLIKTI, KRIZE IN KATASTROFE SO PRILIKA ZA RAST.

V obdobju, ko smo s klikom lahko v trenutku na drugem koncu sveta in si preko spleta naročamo vse velike in male stvari, smo zdaj ostali zmedeni.

Zaprti smo v mali krog družine ali malo večji krog delovne sredine. Doživljamo osamo, molk, predvsem pa vidimo svojo nemoč. Kako je človek šibko bitje! Enako so se naši predniki počutili v kameni dobi, ko so jih ogrožale zveri in nevidne grožnje…tudi srednji vek se  nam ponavlja.

Edina pot naprej je v koraku naprej. Stegniti se moramo preko samega sebe, preseči svoj mali šibki jaz in vztrajati. Če bomo prešli skozi čas preizkušnje, če bomo pili dovolj vode, če nam bodo v bolnici dali edino možno terapijo kisik, bomo preživeli. Večina kljub vsemu preživi in se prekuži.

Država nas spodbuja, da se čim pozneje okužimo. In predvsem, da ne kužimo najbližjih. To, kar lahko storimo, je, da upoštevamo potrebna navodila in da skrbimo zase in bližnje in da ohranjamo svojo abstinenco. Končno ni važno, če zbolim ali ne zbolim, obnašam se ves čas tako, da delam dobro sam sebi in drugim. Pomagamo si lahko v skrbi za sebe in za najbližje.

S tem namenom sva pripravila pričujoče razmišljanje. Dotaknila sva se različnih možnosti, ki se nam ponujajo, da zmanjšamo nepotrebno trpljenje. Poiskala sva tudi povezave na spletu do nekaterih vsebin. Upava, da bo vsak od vas našel kaj zase.

V nekem filmu (morda je bil Ivanhoe) sva videla skupino vojakov, ki jih je bilo zelo strah pred močnejšim sovražnikom. Vodja je vzel puščico in jo z lahkoto prelomil. Potem je vzel v roke več puščic skupaj in jih ni mogel prelomiti. Velja tudi za nas: če bomo ostali povezani, bomo zmogli. Skupaj smo močni.

In dobro je, da se družimo. To možnost in privilegij nam dajejo skupine. Predlagam, da se v torek, 24 marca ob našem običajnem času, povežemo po mailu, po google skupini vseh mailov, ki so v eni skupini. Tisti, ki imate dostop in vam je pomembno, da se na nek drugi način družimo, vabljeni.

Lidija in Jože

PS: Od spodnjega članka si vzamite, kar ta trenutek najbolj potrebujete. Kdor želi naju lahko pokliče: Jože: 041 774677, Lidija 041 936 390

 

KAKO SI OLAJŠATI STRES